Att göra karriär

Imorse när jag var ute och sprang började jag fundera lite på det här med att göra karriär.

Jag hann knappt så mycket som att tänka färdigt ordet innan en hel diskussion hade startat i mitt huvud.

De sista 6 km bara försvann, så inne i detta blev jag.

Så vad ÄR egentligen att göra karriär?

Jo alltså, karriär är benämningen på en persons utveckling inom arbetslivet. Att göra karriär kan innebära olika saker. Kanske..

* klara av mer specialiserade och svåra uppgifter (funktionell karriär)

*klara fler och fler olika typer av arbetsuppgifter (utvidgande karriär)

Med karriär menar man ofta att avancera på sin arbetsplats och sin position för att nå högre lön och mer ansvar. Ofta är karriär kopplat till utbildning och kompetensutveckling. Byte av jobb är ett annat vanligt sätt att avancera i karriären.

Bla bla bla blaaaa...
Jaja, det där visste vi ju redan med tack wikipedia för den utförliga beskrivningen.

Men vem besitter rätten att avgöra vem som har gjort karriär eller inte?
För många, kanske hos de allra flesta tror jag att det är en viktig del i livet. Att göra karriär.

Kan man göra karriär i alla yrken och måste det alltid handla om pengar? Nej och ja tror jag.

En morgon i Storlien hade jag lite extra energi och hade klarat mina förberedelser i restaurangen fortare än vanligt och hjälpte Lena lite i köket.
Jag tittade lite på hennes alla diplom efter olika matlagningstävlingar som hängde på väggen och sedan hann jag inte tänka så mycket på det fören jag hade massa gäster i matsalen att serva.
Vid ett senare tillfälle frågade jag henne om det kändes som att hon gjort karriär nu när hon drev sin egen restaurang och har byggt, fixat och donat i den för att sätta sin prägel på den och lyckats så jädra bra med hela konceptet.

Då log hon bara.
Karriär, nej ja vet inte det. Jag älskar att laga mat, jag är jävligt bestämd på hur jag vill ha det och nu får jag både laga mat och bestämma. Det är det viktigaste för mig.

Hennes svar gjorde mig glad. Svinglad.
I alla år har jag alltid stått stadig i de flesta av mina åsikter men ibland är det svårt att stå fast, lätt att trilla åt ena eller andra hållet. Kanske för att man borde eller för att man inte ALLTID vill vara annorlunda.   

Jag fattar inte grejen med att göra karriär.
Jo, jag vill göra bra ifrån mig. ALLTID.

På jobbet, när jag tränar eller när jag vill stötta mina vänner, det spelar ingen roll vad, jag vill vara en bra människa. Duktig.

Prestera precis som alla andra, det är inte där det sitter.
Men jag värderar inte mitt eget livs värde eller andras pga av en social status eller lön.

Det vore skitkul att träffa en kille runt trettio som helt saligt utbrister. NU är jag nöjd med mitt liv. Jag har allt jag vill i mitt liv OCH jag har gjort karriär efter tio år i branchen.

"Okej, va kul!! Grattis! Vad jobbar du med?"
"Jag har blivit frukt och grönt ansvarig på ica, en dröm sedan jag började där!"

Nu skulle vi andra titta på varann och tänka, skojar han eller vad?
Men va fan, om detta är hans dröm så har väl han om någon gjort karriär eller?
Vara egna drömmar, mål och värderingar borde väl ändå vara facit för att karriären ska vara giltig eller inte. Oavsett vad som står på lönebeskedet. 

Jag tycker till exempel att om min kompis kan få en liten handikappad tonårsflicka att efter ganska många år börja äta själv tycker jag att hon har gjort karriär på sitt jobb.

Eller när en vårdare på ett sjukhus lyckas få en anorektiker att äta sitt kvällsmål utan att riva stället eller somna med lungnade, ja då har han fan gjort karriär.

Detta kommer inte synas på kontot den 25 och kanske inte heller på chefens skrivbord men för människorna det berör kanske det gör en ovärdelig skillnad och då är pengar fan ingenting.

Lunchade med en kär vän och vi har ganska lika åsikter om just sånt här men till skillnad från mig har han klättrat på sin "karriärstege" och jag frågade honom vad det betyder för honom.

Han är så bra. Han sa att enligt andra kanske han har klättrat en bit uppför stegen men han lägger ingen prestige i det för det han gör nu är inte hans dröm, inte hans mål och det är först då man har gjort karriär.

Oavsett vad.

När vi en dag ska lämna jordens yta tror jag inte att allt det matriella eller all status kommer spela någon roll. Jag hoppas verkligen att de som sliter ihjäl sig för att uppnå dessa mål får betalning för det och att det verkligen är deras hjärta som talar.

Jag har inte gjort karriär än. Varken på pappret eller i hjärtat.
Men jag stressar inte för det heller.

Jag fokuserar på att vara lycklig.
Det är gott nog för mig.

Förresten, då är jag kanske mitt i karriären just nu! =)

Min egen lyckokarriär.

//Antz


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0